Hvorfor Knæk Koden ?

Både familier med multietnisk baggrund og kommuner oplever en række særlige barrierer og udfordringer i forbindelse med sociale sager og handicapsager på Børne og Ungeområdet. Disse barrierer og udfordringer viser sig i forbindelse med identifikation af børnenes problemstillinger, hvor faktorer som sprog, religion, etnicitet, kultur og kombinationen af mange sammenfaldende sociale og familiemæssige problemstillinger kan gøre det vanskeligere at tegne et præcist billede af børnenes behov, hvilket udfordrer sagsbehandlere og de fagfolk, der skal udfører indsatserne (som familievejledere, familiebehandlere, kontaktpersoner mfl.).

Ud over disse barrierer og udfordringer ved de fleste fagfolk, at der er kan være en række anderledes og mere komplicerede forløb, hvor problemstillingernes kompleksitet, usikkerhed om betydningen af kulturforskelle, og forhold som forældrenes manglende fagligsprog- og systemforståelse kan skabe modarbejdelse, kommunikationsmisforståelse og konfliktfyldt samarbejde mellem forældrene og systemet.
Konsekvensen bliver, at de multietniske børn og unge kommer i klemme mellem forældrene og systemet. I værste tilfælde kan dette betyde, at de multietniske børn og unge bliver udsat for svigt i hjemmet og af systemet.

Knæk Koden er et selvstændigt konsulentfirma, som retter henvendelsen til familier med multietnisk baggrund, fagfolk og kommuner på Børne-og Ungeområdet. Hovedformålet er at knække koden i samspillet mellem systemet/kommunen og familier med multietniske baggrunde i komplekse børnesager. Hvoraf der stræbes efter at knække koden i sociale, kulturelle og strukturelle problemstillinger på begge sidder og skabe broer mellem multietniske familier og systemet mhp. at holde på de udsatte multietniske børn og ikke mindst multietniske børn med nedsat funktionsevne i centrum for at sikre deres rettigheder, udviklings- og handlemuligheder.

Konsulentfirmet ‘Knæk koden” stiftes på baggrund af mit tværfaglig speciale i socialvidenskab og psykologi i (Safar 2018), hvor jeg har undersøgt, hvad tidligere anbragte børn med multietnisk baggrund efterspørger af systemet i anbringelsessager, når de som voksne sagsøger kommunen for kommunalt svigt. Et af de vigtige resultater i specialet er, at de anbragte børn (med multietnisk baggrund og nedsat funktionsevne) savner et tillidsfuldt og fungerende sikkerhedssystem, der sikrer deres rettigheder, udviklings- og handlemuligheder. Specialet er den første og eneste undersøgelse i Danmark, som har fået en fin udtalelse fra Roskilde Universitet. Specialet har fået en del efterspørgsler af både private borgere og fagpersoner, hvorfor det har været oplagt at stifte dette konsulent firma, hvis mission er at forbedre de multietniske børns rettigheder, udviklings- og handlemuligheder i hjemmet og i systemet.

Stifternes ord

Min passion for at gøre en forskel for børn multietniske baggrund kom til udtryk siden jeg startet mit arbejde som socialrådgiver i 2012. Jeg tænkte hele tiden på, hvordan kan man styrke de multietniske børns trivsel, udvikling og retssikkerhed på trods af den asymmetriske magtrelation mellem deres familier og systemet mv.

I det at jeg også interesseret mig i sociologiske og socialpsykologiske problemstillinger på Børne- og ungeområdet, var det oplagt for mig at læse kandidatuddannelsen i socialvidenskab og psykologi på Roskilde Universitet. Uddannelsen gav mig teoretisk og faglig fordybelse samt træning i videnskabeligt metoder på Børne- og Ungeområdet og blev startskuddet til opstarten af mit firma.

Konsulentfirmet ‘Knæk koden’ stiftes på baggrund af mit tværfaglig speciale i socialvidenskab og psykologi i (Safar 2018), hvor jeg har undersøgt, hvad tidligere anbragte børn med multietnisk baggrund efterspørger af systemet i anbringelsessager, når de som voksne sagsøger kommunen for kommunalt svigt. 

Et af de vigtige resultater i specialet var, at de anbragte børn (med multietnisk baggrund og nedsat funktionsevne) savner et tillidsfuldt og fungerende sikkerhedssystem, der sikrer deres rettigheder, udviklings- og handlemuligheder. Specialet er den første og eneste undersøgelse i Danmark, som har fået en fin udtalelse fra Roskilde Universitet.

Specialet har fået en del efterspørgsler af både private borgere og fagpersoner, hvorfor det har været oplagt at stifte dette konsulent firma.

 

Spidskompetencer

·     Har en unik akademisk viden om anbragte børn med multietniske baggrund, herunder også børn med nedsatsfunktionsevne. 

·     Har en opdateret akademisk viden om Børne- og Ungeområdet

·     Yder en unik mulighed til at sikre de multietniske børns og unges rettigheder, udviklings- og handlemuligheder

·     Yder unik mulighed til at skabe alternative indsatser til multietniske familier på Børne-og Ungeområdet.

·     Yder uvildig multietnisk konsulentfirma på Børne- og Ungeområdet, herunder også børn og unge med nedsatsfunktionsevne, der styrker retssikkerheden og medvirker til at forbedre sagsbehandlingen 

·     Understøtter høj faglig kvalitet og god udnyttelse af ressourcer og skaber et tillidsfuldt og fungerende sikkerhedssystem for børn og unge med multietniske baggrunde.

·     Yder professionel, effektiv, målrettet, systematisk og løsningsfokuseret indsats på forskellige sprog (arabisk, urdu, tyrkisk og somali). 

Min mission

At forbedre de multietniske børns rettigheder, udviklings- og handlemuligheder i hjemmet og i systemet, herunder de multietniske børn med nedsatsfunktionsevne.

Mit værdigrundlag

Tager udgangspunkt i medmenneskeligt ansvar,individets værdighed, social retfærdighed, gennemsigtighed og troværdighed.

Min vision

At yde forskningsbaseret viden, der kan bruges i praksis samt iværksætte forebyggende indsatser af høj kvalitet på Børne-og Ungeområdet.

At knække koden

I samspillet mellem de multietniske familier og Kommuner på Børne-og Ungeområdet, hvor sproget, kulturen, etnicitet, strukturen mv., kan være udfordrende på begge sider og hjælpe med at holde fokusset på de multietniske børn og unge.

I asymmetrisk magtrelation mellem de multietniske familier og Kommuner på Børne-og Ungeområdet.

Til psykisk og fysisk vold i multietniske familier.