Problemfelt før og under Barnets lov

Er der et reelt problem, Selvom Barnets lov er under implemtering i hele landet?

Ja, der er et kæmpe problem og det går især ud over børn og unge. Nedenstående afsnit er en række undersøgelser, samt analyse af problemfeltet.

83% af tilfældene, hvor lovkrav ikke overholdes

I 2009, lavede Ankestyrelsen en praksisundersøgelse om anbringelser af børn. Der blev på landsplan udvalgt 11 kommuner til indgå i undersøgelsen. Undersøgelsen viser, at i 83% af tilfældene, blev lovkravet ikke overholdt.

10 år efter reformen, er kommunerne stadig ikke i mål

I 2016 undersøgte Rigsrevisionen, hvordan indsatsen er overfor anbragte børn, siden anbringelsesreformen. Statsrevisorerne vurderede, at kommunernes sagsbehandling i mange anbringelsessager ikke opfylder lovens krav om børnesamtaler (§48 serviceloven), handleplaner (§140 serviceloven) og børnefaglige undersøgelser (§50 serviceloven).

Fejl i samtlige anbringelsesager

Borgerrådgivere fra Københavns Kommune lavede en undersøgelse i 2017, om anbringelsesager med børn. Det viste sig, at der var fejl i samtlige sager, hvor børn blev anbragt uden for hjemmet. 

Spild af økonomiske ressourcer

Der er mange forklaringer på, hvorfor disse alvorlige fejl sker, herunder er juridiske, organisatoriske og økonomiske udfordringer i feltet. Det mest fremtrædende er, at der skabes barrierer mellem familien og kommunen, især grundet sproglige og kulturelle forskelle.

Ovenstående har gennem årene kostet samfundet store økonomiske ressourcer, på anbringelser af børn uden for hjemmet. Gennemsnitligt bruges der 40 milliarder kroner om året. Ressourcerne bruges på procedurer og støtteforanstaltninger til de mest udsatte borgere, herunder også på udsatte børn.

Særlige barrierer og udfordringer

Ressourcespildet og forkerte anbringelser sker desværre, idet der skabes en særlig række barrierer og udfordringer med sagerne på Børne- og Ungeområdet. Barriererne og udfordringerne munder ud i, at der sker fejlbehandlinger i sagerne, da man ikke kan identificere problemstillingerne.

De særlige barrierer og udfordringer er især grundet sproglige-, religiøse-, etniske- og kulturelle forskelle, samt en kombination af sociale- og familiemæssige problemstillinger. De nævnte faktorer gør det især svært, at tegne et præcist billede af barnets behov. Hermed udfordre dette sagsbehandlernes arbejde og afgørelser.

Barnets lov og De mere komplekse sager

Baggrund og intentioner – det politiske arbejde for Barnets lov som træder i kraft d. 01.01.2024 bevidner feltets udfordringer og kompleksitet.  Det overordnede formål med Barnets lov er at styrke indsatsen for børn og unge i udsatte positioner, med henblik på at give dem den rette hjælp og støtte i tide. Men først og fremmest skal barnets stemme og perspektiv inddrages markant tydligere i sagen. 

Barnets lov er under implementering i hele landet og der er stor mangel på viden og praksiserfaringer fra feltet, hvilket skaber en vis usikkerhed blandt kommuner og samarbejdspartene. 

I de sager, hvor kompleksiteten i forvejen er høj, skabes der endnu større usikkerhed og udfordringer, især grundet kulturelle- og sproglige forskelle, samt manglende forståelse af systemet både hos barnet og sine forældre. Det gør, at der skabes en form for uvillig modarbejde og misforståelser, der munder ud i et konfliktfyldt samarbejde mellem forældrene og kommunerne.

Som konsekvens, tager barnet mest skade

Desværre bliver konsekvensen, at de multietniske børn og unge, kommer i klemme. I de værste tilfælde, ender de multietniske børn og unge med, at blive udsat for svigt af både forældre og systemet. 

VI KNÆKKER KODEN TIL BARRIERERNE OG UDFORDRINGERNE

Knæk Koden er et selvstændigt konsulentfirma, der er stiftet med henblik på at sikre borgernes retsikkerhed samt knække barriererne og udfordringerne, i samspillet mellem multietniske familier og kommuner. 

Vi forpligter os til at knække koden

Det er en pligt for os, at udøve professionel, effektiv, målrettet og løsningsfokuseret indsats på Børne- og Ungeområdet. 

Vi sørger også for, at barnets behov altid er i centrum med afsæt i Barnets lovs bestemmelser og intentioner. 

Vi sikrer deres rettigheder og muligheder

Vores hovedformål er, at sikre børnenes og de unges rettigheder, samt deres udviklings- og handlemuligheder ved, at knække koden i samspillet mellem kommunerne og de multietniske familier.

Det gør vi ved, at skabe broer mellem parterne med forståelse for de sociale-, kulturelle- og strukturelle problemstillinger. Vi taler samme sprog og har samme kulturelle baggrund.

Yderligere har vi juridsk-, teoretisk- og praktisk viden fra feltet der gør, at vi ved præcis hvordan vi skal oversætte det faglige sprog til borgeren og omvendt.

Få et uforpligtende tilbud