Stifterens ord
..Formålet med firmaet er, at skabe et tillidsfuldt sikkerhedssystem samt forbedre de multietniske børns rettigheder og muligheder
Mit brændende ønske og passion om, at gøre en forskel for multietniske børn, opstod allerede i 2011, da jeg arbejdede som socialrådgiver i børne- og ungeområdet. Jeg oplevede, at især multietniske børnefamilier udtrykte i stigende grad et behov for mere professionel rådgivning, vejledning og støtte netop tilpasset deres situation samt hjælp til at navigere i systemet. Det var min oplevelse, at denne form for hjælp desværre ikke var tilgængelig for dem, i det omfang de ønskede det.
Mens jeg arbejdede med de forskellige sager, overvejede jeg derfor, hvilken løsningsmodel, der bedst muligt ville kunne styrke de multietniske børns trivsel, udvikling og retssikkerhed i tilfældet af en anbringelsessag. Jeg lagde mærke til, at der i særdeleshed er en asymmetrisk magtrelation mellem familierne og kommunerne, hvorfor det er mine ambitioner, at være med til at forhindre denne uhensigtsmæssige udvikling i fremtiden.
DE SOCIOLOGISKE OG SOCIALPSYKOLOGISKE PROBLEMSTILLINGER
Jeg havde således en stor interesse i de sociologiske og socialpsykologiske problemstillinger på børne- og ungeområdet. Derfor var det oplagt for mig, at læse kandidatuddannelse i socialvidenskab og psykologi, og det blev på Roskilde Universitet. Denne uddannelse gav mig teoretisk og faglig forståelse, samt træning i videnskabelige metoder på børne- og ungeområdet. Det gav mig samtidigt redskaberne til, hvordan jeg bedst muligt kunne gøre forskel for multietniske familier. Det blev startskuddet til etableringen af konsulentfirmaet Knæk Koden.
MIT SPECIALE banede VEJEN endnu mere / banebrydende resultater fra speciale
Mit speciale er den første og eneste undersøgelse i Danmark, der kaster lys på, hvordan tidligere multietniske anbragte børn sagsøger Socialforvaltningen og vinder erstatningssager. Jeg undersøgte det svigt, som de multietniske børn med og uden udviklingsvaskeligheder, kan blive ofre for. De resultater jeg kom frem til, havde enorm indflydelse på mig, og åbnede mine øjne op for, hvor stort behovet egentligt var for, at nedbryde barriererne og udfordringerne, der opstår i anbringelsessager.
Specialet ”De tidligere anbragte børns kampråb mod kommunalt svigt” har fået en fin udtalelse fra RUC. Formålet med specialet er, at skabe socialvidenskabelig og psykologisk viden om de relationer og dynamikker, der er på spil, når tidlere anbragte børn, herunder multietniske børn, kæmper mod kommunalt svigt.
VIGTIGE RESULTATER
Et af de vigtigste resultater, der kom ud af specialet var, at de anbragte børn savnede et tillidsfuldt og fungerende sikkerhedssystem, der sikrede deres rettigheder, udviklings- og handlemuligheder. Specialets resultater kan bruges bl.a. til at identificere vigtige problemstillinger ift. tidl. og nuværende anbragte børn, herunder, hvad de efterspørger i anbringelserne og hvordan kommunalt svigt kan forebygges. Specialet har desuden fået vist en del interesse af både private- og fagpersoner, hvorfor det har været oplagt at stifte Knæk Koden.
Samar Safar,
Cand. i socialvidenskab og psykologi
Socialrådgiver og tildligere adjunkt i socialt arbejde